fbpx

deur Karin Kemp

Kan dit wees dat ’n Afrikaner, ’n Boer, ’n patriot in hart en siel – as ’n enkelentiteit kan bestaan en voortbestaan? Baie individue en baie groepe funksioneer asof dit nie net ’n moontlikheid nie, maar ’n gegewe is. Ek dink egter nie so nie. My verduideliking volg.

Ek sien myself as ’n Afrikaner en ’n Oraniër in murg en been, een wat alles in die saak ploeg. En ek glo grootjie Hendrik (Potgieter) sou trots gewees het en dat my oupa vanuit sy graf glimlag as ek my hart en siel in die Afrikanersaak (en -stad) stort.

Nou kom die vraag of ek as ’n enkele entiteit in my strewe om ’n goeie Afrikaner en ’n getroue Oraniër te wees, kan bestaan. Ek glo ek nie dis moontlik nie. Ek het ander Afrikaners, mans en vroue wat ook soos ek sterk in ons volk se saak glo, om my nodig. Hetsy dit Orania inwoners of Orania uitwoners is. Hetsy hulle soos ek ’n doelgerigte Vryheidsfront Plus ondersteuner is en of hulle AfriForum of Solidariteit, of selfs die FAK of Voortrekkers as hul verkose Afrikanerorganisasie tot diens is. Die feit is, ek het mense in my lewe nodig wat my kan ondersteun in my pogings om op welke manier ook al, ons volk se saak te dien maar ook mense wat my op ’n mooi manier in die regte rigting kan stuur wanneer ek van dit wat werklik saak maak, afdwaal.

Dit bring my by my eintlike punt: dat Afrikanerorganisasies en ook Afrikanergoedgesinde organisasies, mekaar in hul onderskeie projekte en pogings moet ondersteun. Dit beteken nie, en hoor my nou mooi, dat die betrokke organisasies oor naastenby alles hoef saam te stem of op dieselfde nismark gemik of gefokus hoef te wees, of hoegenaamd dieselfde doel voor oë hoef te hê nie. Waar dit wel die geval is, is dit ’n wonderlike bonus.

Die belangrikste voorbeeld hiervan wat ek wil noem, is hoe AfriForum hul ondersteuning aan Orania Helpmekaar toon met die groot taak om gesinne wat swaar deur die COVID 19-pandemie geraak word, van kospakkies te voorsien. Ek sien byna elke dag hoe groot hoeveelhede produkte vir hierdie doel afgelaai word.

Dan moet ek ook verwys na hoe honderde Oraniërs in ’n kort tyd duisende rande ingesamel het om hul mede-inwoners in nood, d.m.v. ’n noodfonds wat deur Orania Helpmekaar geadministreer word, by te staan. Vir hierdie weldoeners is dit nie belangrik of die inwoners wie se onmiddellike nood deur hul donasies verlig gaan word, met hul eie oortuigings saamstem of by hul eie idee van Afrikanerwees inpas of nie.

Ons is deel van een volk en waar dit swaar gaan, help ons mekaar. Klaar, punt.

Dit bring my by nog ’n saak, een wat nog baie vars in my gedagtes en my gemoed is: die onlangse skrywe van GOIF (Groter Orania Inwoners Forum) aan president Ramaphosa, om aan te dring dat die Noord-Kaap, wat Orania insluit, na vlak 1 van die inperkingsmaatreëls geskuif kan word. U ken die geskiedenis hier rondom.

Waar ek glo in ’n saak, bemark ek dit. So het dit my ure geneem om in die kort tyd wat ons gehad het om handtekeninge te werf vir die petisie, soveel as moontlik boodskappe daaroor aan vriende, familie, kennisse, oud-kollegas en vyande te stuur, om steun te werf. Daar was mense wat nie op my versoek dat hulle, hul huisgesinne, vriende, familie en kollegas asb. moet aanmoedig om dit te onderteken, gereageer het nie maar die terugvoer was oor die algemeen oorweldigend positief.

Ek vermoed dat as elke Afrikaner of dan ten minste Afrikanergoedgesinde-organisasie regtig uit hul pad gegaan het om die boodskap aan hul lede en aanhangers te kommunikeer, ons selfs ’n baie sterker saak met baie meer stemme sou gehad het. Ek hoop, glo en vertrou dat dit in die toekoms in die geval van ’n soortgelyke saak, wel so sal wees. Ek gaan beslis aanhou veg en neul en karring, om daardie droom te verwesenlik.

My punt is: ons is nie gemaak om elkeen op sy eie mishoop koning te kraai nie. Ons het mekaar nodig en as ons mekaar se saak versterk, behoort elke poging wat deur elke organisasie aangewend word om iets positief vir die Afrikaner se saak te doen, meer en beter vrugte af te werp. Dan nie?

So ek daag hiermee elkeen wat hierdie artikel lees uit om van nou af, elke poging wat iemand aanwend om ons saak op welke manier ook al te bevorder of te versterk, te ondersteun. Uit die aard van die saak moet die betrokke poging op meriete beoordeel en daarvolgens ondersteun of afgekeur word. Dit gaan tyd en moeite verg. Maar doen dit. So kan jy met ’n rustige hart weet jy het jou deel gedoen. Yster slyp yster. Kom ons versterk mekaar.

Die menings van skrywers weerspieël nie noodwendig die mening van die Orania Beweging nie.

1 Comment

  1. Deon Koegelenberg

    Baie mooi gestel en ja my hart klop saam met jou en dis hoe ek as Afrikaner ook voel al is en kan ek nie n Oranier word nie al wil ek hoe graag . Hou aan en staan sterk en die goeie werk wat julle doen

    Reply

Submit a Comment

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie.

14 − 3 =